_______________________________________________________________________

Korte geschiedenis van de Shar-Pei

 

De Shar-Pei is een Chinese jacht- en waakhond die reeds eeuwen bestaat. Oorspronkelijk kwam dit ras uit de omgeving van Guangzhou. De Shar-Pei werd oorspronkelijk gebruikt voor de jacht op wilde zwijnen en het hoeden van kudden. Hoe oud het ras precies is is niet geheel duidelijk. Reeds op kunstvoorwerpen uit de Han dynastie werden dergelijke honden afgebeeld. De Shar-Pei zou tot ongeveer 200 v. Chr. (!) terug te volgen zijn aan de hand van beeldjes en afbeeldingen op vazen en schilderijen.

In 1947 dreigde het ras bijna uit te sterven. Reden daarvoor was dat, in verband met extreme voedseltekorten in China, de hondenbelasting absurd hoog werd gemaakt. Dit was voor de meeste Chinese burgers niet meer op te brengen, zodat de meeste honden dan ook werden opgegeten. Tevens werd destijds in China een wet van kracht waarin werd voorgeschreven dat alles wat niet produktief was (zoals vogels, honden en knaagdieren) moest worden afgemaakt. Door deze, uit humanitair oogpunt kennelijk noodzakelijke maatregel, overleefden maar weinig honden deze periode.
De foto hiernaast echter is een paar jaar geleden gemaakt in het plaatsje Lijang in het zuiden van China en hieruit blijkt dat ook daar nog wel Shar-Pei te vinden zijn.

In de jaren zeventig gingen hondenhandelaren dit ras kruisen met andere dieren om zwaardere rimpels in te fokken. In 1973 werd door de Hongkong Chinees Matgo Law een verzoek om een reddingsactie voor dit ras naar de Amerika geschreven. Hierop reageerden meer dan 200 Amerikanen, waardoor de fokkerij in Amerika op gang kwam. Vanuit Hongkong werd nu de Shar-Pei verscheept naar andere delen van de wereld.

In 1979 konden we ze voor het eerst in Europa begroeten. In de loop der jaren ontstonden in diverse landen rasverenigingen die de belangen van de Shar-Pei behartigden (in Nederland is dat dus de Shar-Pei Club Nederland).

met dank aan de s.c.n (copy)

rasbeschrijvig

rasstandaard